dijous, 24 d’abril del 2008

LA MOLA ( David )


La Fortalesa de la Mola o denominada també d'Isabel II, en honor a la reina és un complex militar situat a la península de la Mola en l'entrada del port de Maó, Menorca.



Davant d'aquesta fortalesa, es troba el Castell de Sant Felip, que protegeix l'entrada al port des de l'altre costat de la boca.


A mitjans del segle XIX, a l'ayn 1848 el govern espanyol decideix començar a construir la fortalesa, construïda sobre la península de La Mola, en el port de Maó. França i Gran Bretanya es disputaven el control de la Mediterrània, ja que els interessos d'ambdós països podien representarse, estratègicament, en la travessia de les seves rutes marítimes. Els francesos de nord a sud i els britànics d'est a oest, tots dos feien escala al port de Maó, on les esquadres feien aiguada i carregaven provisions. A causa aquesta circumstància el govern espanyol es va preocupar i va decidir defensar adequadament el port de Maó ja que les fortificacions anteriors havien estat destruïdes.



La seva construcció es va finalitzar en 1875, encara que va quedar antiquada abans de la seva inauguració a causa de l'evolució en la tecnològia de l'artilleria. En lloc dels antiquats canons d'avantcàrrega (carregats per la boca del canó), es van començar a dissenyar potents peces d’artilleria de retrocàrrega (carregats per la culata), que tenien l’ànima estriada (l’interior ratllat) estabilitzant així els projectils i augmentant la seva precisió.



Això va provocar que es replantegés el sistema defensiu de l’illa. En lloc d’artillar tots els assentaments amb canons dins de la fortalesa, es va iniciar una segona fase de desenvolupament (1896) instal·lant una sèrie de bateries costaneres alienes a la fortificació emmurallada i un canó d'uns 40 Km d'abast. Aquestes bateries defensaven les costes de Menorca des d’una gran distància; amb els seus potents projectils eren capaces de detenir tota mena de vaixells invasors.



L'estructura de la fortalesa va ser traçada amb una línia poligonal per a tenir bé controlat tant el front terrestre com el marítim. El sistema de fortificació es basava en els ensenyaments de l'enginyer Montalambert, que concentrava els focs en els angles entrants amb els seus reductes, en l'interior de l'ampla fossa, i els seus ordres de foc des de les casamatas.



Actualment, la Mola representa un valuosíssim patrimoni de la història militar enclavat en un entorn natural de primer ordre, la fortalesa es pot visitar i observar les fosses amb reductes defensius i l'hornabeque amb canons protegits per casamates que vigilaves l'entrada al port.