dilluns, 28 d’abril del 2008

Far de Favaritx (Toni Ballester)



EL paissatge de Favàritx representa miticament la fi del mon, i essta definic com un dels més sobrenaturals de l'illa de Menorca.




Aquest cap solitari, esposat als temporals de la tramuntana, es un dels llocs gelogicament mes entic de l'illa, entre les pissares es poden trobar fossils de les primers sers que varen habitar aques lloc, també es poden trobar crustasis i anells marins que estan alla desde fa uns cuants milions d'anys.




En aquest lloc flota una vibració especialque fa que els dies de lluna plena, quant ses pedres de pissarra adquireixen un facinant to platejat enmig de la soledad rocosa. No hi ha a Menorca altre paisatge com aquest,m la sevservei de inspiracio positiva per l'artistica

Introducció (Toni Ballester)




El el passat dijous 17 i divendres 18 d' abril els alumnes de 3er i 4rt de diversificació varen anar de viatge a Menorca.

El primer dia vàrem visitar:

El mati una visita guiada a la fortificació de La Mola. Després vàrem anar a fer la volta pel port de Maó amb l'autobús i després vàrem anar a dinar per Maó.

El capvespre vàrem anar a visitar el Far de Favaritx; després anàrem a una finca que es deia "Horts de Sant Patrici" on ens varen explicar com es feia el vi i el formatge. Ens prepararen una petita degustació, i per acabar vàrem fer una visita a la "naveta des Tudons" que és un lloc molt ben conservat de l'epoca prehistòrica.

El segon dia vàrem anar a visitar:

El mati l'Albufera d'es Grau on vam veure un vídeo i vàrem anar a fer una volta.Després visitàrem la Taula de Torralba que és un altre monument de la prehisòria molt ben conservat i per acabar les visites pujàrem a "El Toro" punt méss alt de l'illa de Menorca.

El migdia dinàrem a l'hotel i férem una petita volta per Ciutadella i a les quatre del capvespre partíremr cap a Maó per agafar el vaixell que va sortir dues hores abans perquè hi va haver temporal.



diumenge, 27 d’abril del 2008

Hort Sant Patrici (Joana)


Hort
Sant
Patrici



“Una empresa petita i familiar principalment fan elaboració de formatge ja que també s'han endinsat dins el món del vi.”

És una tradició familiar petita, només varen començar amb l’elaboració de formatge, ja que també s'han involucrat dins els vins. Feia aproximadament 8 anys que intentaven fer un agroturisma, els queda poc per posar-lo en funcionament.

Al maig de 2003 van organitzar una galeria d'escultures amb l'objectiu de crear un espai obert i natural que utilitzés un llenguatge universal, l'art, per a mostrar als visitants els valors naturals de Menorca com Reserva de la Biosfera. Les deu escultures que estan amatents al llarg del jardí van ser treballades en marbrel de Carrara en la pròpia finca durant més de 20 dies.. Els procedència dels artistes va ser bastant heterogènia, des d'Itàlia fins a Haití, passant per Corea, Egipte, Romania, Macael, València i Mallorca.


La seva especialidat és el formatge, aquest es eleborat amb llet crua de vaca i recent munyida,necessiten 1000l de llet diaris.

Per obtenir-la no munyen les vaques si no que és de forma tradicional i manual.

La llet passa per moltes fases i la seva maquinària és d'acer inoxidable per questions sanitàries.

El modelat es realitza embutxacant la quallada en un llenç de cotó, denominat "fogasser", suspenent-lo pels seus quatre vèrtes. Col·locat aquest damunt una taula, es procedeix a eliminar-li el sèrum i donar cohesió a la massa, per premsat manual, lligant-lo amb un cordell cridat "lligam".



Després es col·loca en una premsadora.














Aquesta que hi ha a la fotografia
és antiga.

La llet passa per moltes fases i la seva maquinària és d'acer inoxidable per qüestions sanitàries.

Després del premsat, el formatge s'introdueix en salmuera i posteriorment és traslladat a locals ventilats, on s'oreja i comença el desenvolupament de la flora superficial, podent passar després a les caves de maduració.



La maduració del Formatge Mahón-Menorca es realitza en aquestes caves de maduració, on el formatge rep el tractament d'escorça tradicional, consistent en una sèrie de voltejos i untades d'oli i pebre, el que li atorga el seu característic color.

La vinya.

Ells també van decidir plantar 3 varietats de rem per intentar fer un vi de calidat,els tres tipus són: el merlot, la cabernet sauvignon i la sirah.

El rem per començar la seva fabricació ha d'entrar sa i ben triat a l'hort, si el rem està a 12Cº no es fermenta.

Quan el rem esta classificat passa directament als dipòsits.


Dipòsits.


Per fermentar ha de tenir un nivell prou alta ja
que en el laboratori es fan controls constantment.



El color del vi prove del rem i el gra.








Bodegues.






Gàbia de les botelles.






Màquina de embotellament.


La bodega té una olor intensa dels diposits i el vi tan peculiar.

dijous, 24 d’abril del 2008

LA NAVETA DELS TUDONS (Carme)



"Sa naveta" és un monument funerari de Menorca situada abans d'arribar a Ciutadella. Són llocs on la gent dipositava les restes humanes dels seus. Es pot asegurar que son de origen pretalaiotiques.
Normalment les navetes estaven situades als afores dels pobles. Es pensa de que tots empraven la mateixa naveta per enterrar.

La seva forma és de nau invertida. Les més antigues tenen una forma circular ja que amb el temps s'ha anat construint amb formes allargades. Té una llargària de 13'6 m y una amplària de 6'40 m.




Per realitzar la naveta van emprar uns blocs molts grossos i molt ben tellats, els blocs estan ben encaixats sense emprar ciment.

S'hi pot entrar per una porta molt petita.









Les navetes tenen dues plantes:una situada a nivell del terra i l'altra damunt, on s'hi pot anar per un orifici obert pel sostre.


Abans de anar-nos ens vàrem fer una foto de grup, per un gran record inoblidable.



El Toro (Antònia)






El Toro es la muntanya mes
gran de Menorca.
Es visible de qualsevol lloc de
l'illa i tambe desde la mar.
Esta el centre de l'illa i la seva altura
es de 359 metres.
Desde ella es pot veure la superficie
total de 700 km2 de l'illa i en dies clar
es veu la costa de Mallorca.
El nom de Toro ve d'al-Thor en arab
que significa"el cim".
Te unes vistes especteculars.

PARC NATURAL DE S' ALBUFERA DES GRAU



El Parc Natural es troba dins l' àrea geogràfica de Tramuntana a Menorca. Aquesta zona es caracteritza sobretot per la vegetació i la fauna.
La vegetació pontencial de la zona correspondria principalment a l' ullastrar i, en segon terme a l' alzinar. L' ullastrar ocupa totes les zones interiors del Parc Natural, principalement als costers més secs. Forma una comunitat densa i espessa on l' ullastre és l' arbre dominant i l'acompanyen espècies com la mata, l' aladern o la mula.
A les zones de major humitat trobem petites clapes d' alzinar.
El Socarell és un conjunt de plantes espinoses que trobem a prop de la mar i als illots.
A l' àmbit del Parc Natural les trobem principalment a la vorera de la mar, entre Favàritx i Mongofra. Formen la comunitat vegetal amb major proporció de plantes endèmiques.
La fauna.
La diverstitat d' aus i la presència d' importants zones humides és un dels valors fonamentals del Parc Natural. Espècies aquàtiques com anàctides, fotges, agrons, cagaires; rapinyaires com l' àguila peixatera, el milà o el soter; són només un exemple d' algunes de les aus més característiques que hi podem trobar.
Quant als amfibis , poc abundants, destaca la presència de granots i calàpets als torrents i basses temporals.
La sargantana balear es l' únic vertebrat terrestre que ha quedat anterior a l' arribada de l' home a les illes, i s' ha anat diferenciant a cada illot, constituint poblacions úniques en el món. En el Parc Natural la trobem a l' illa de Colom, els illots d' Addaia i l' illot d' en Mel, tots ells declarats en l' actualitat reserves naturals.




LA MOLA ( David )


La Fortalesa de la Mola o denominada també d'Isabel II, en honor a la reina és un complex militar situat a la península de la Mola en l'entrada del port de Maó, Menorca.



Davant d'aquesta fortalesa, es troba el Castell de Sant Felip, que protegeix l'entrada al port des de l'altre costat de la boca.


A mitjans del segle XIX, a l'ayn 1848 el govern espanyol decideix començar a construir la fortalesa, construïda sobre la península de La Mola, en el port de Maó. França i Gran Bretanya es disputaven el control de la Mediterrània, ja que els interessos d'ambdós països podien representarse, estratègicament, en la travessia de les seves rutes marítimes. Els francesos de nord a sud i els britànics d'est a oest, tots dos feien escala al port de Maó, on les esquadres feien aiguada i carregaven provisions. A causa aquesta circumstància el govern espanyol es va preocupar i va decidir defensar adequadament el port de Maó ja que les fortificacions anteriors havien estat destruïdes.



La seva construcció es va finalitzar en 1875, encara que va quedar antiquada abans de la seva inauguració a causa de l'evolució en la tecnològia de l'artilleria. En lloc dels antiquats canons d'avantcàrrega (carregats per la boca del canó), es van començar a dissenyar potents peces d’artilleria de retrocàrrega (carregats per la culata), que tenien l’ànima estriada (l’interior ratllat) estabilitzant així els projectils i augmentant la seva precisió.



Això va provocar que es replantegés el sistema defensiu de l’illa. En lloc d’artillar tots els assentaments amb canons dins de la fortalesa, es va iniciar una segona fase de desenvolupament (1896) instal·lant una sèrie de bateries costaneres alienes a la fortificació emmurallada i un canó d'uns 40 Km d'abast. Aquestes bateries defensaven les costes de Menorca des d’una gran distància; amb els seus potents projectils eren capaces de detenir tota mena de vaixells invasors.



L'estructura de la fortalesa va ser traçada amb una línia poligonal per a tenir bé controlat tant el front terrestre com el marítim. El sistema de fortificació es basava en els ensenyaments de l'enginyer Montalambert, que concentrava els focs en els angles entrants amb els seus reductes, en l'interior de l'ampla fossa, i els seus ordres de foc des de les casamatas.



Actualment, la Mola representa un valuosíssim patrimoni de la història militar enclavat en un entorn natural de primer ordre, la fortalesa es pot visitar i observar les fosses amb reductes defensius i l'hornabeque amb canons protegits per casamates que vigilaves l'entrada al port.





dimecres, 23 d’abril del 2008

Taula de Torralba(Yuly)





LA TAULA DE TORRALBA D' EN SALORD





La Taula és un monument únic , exclusiu de l' illa de Menorca. Esta ubicada a la carretera d' Alaior, a Cala En Porter.

Quan entres en el Poblat talaiòtic presens una gran pau i es nota que fou un lloc sagrat inposa un gran respete.

És un dels més importants jaciments històrics de Menorca. La seva antiguitat es remunta a l' any 2000 a.C. aproximadament.




Des de 1973 fins avui s' ha dut a terme una gran tasca de protecció i excavacions(sota la direcció conjunta del professor Manuel Fernándes i el doctor Wiliam H. Waldren) els monuments trobats en la excavació són: la Taula, el Talaiot occidental, la casa pretalaiòtica , la sala hipòstila i el pou Na Patarrá... Aquestes construccions trobades han dut a un major coneixement de la història de Menorca. Encara queden coses per excavar i poder desxifrari treure a llums les costum dels avantpassats.


La Taula fou excava l' any 1971. És un tipus de monument de planta absidal i façana còncava; lo que forma la taula són dos blocs de pedra formant una "T" i unes altres perdres es subjeten però més petites. Quan una persona veu per primera vegada la taula es queda sorprès pel tamany de la taula( antigament d'en que era la "taula dels gegants") ja que l' altura de la Taula és de 4.30m(pedra horitzontal 3.70m). Durant l' excavació es va descobrir que era un lloc on la realitzaven els seus rituals religiosos.
Es varen trovar un petit altar on sa trobar les botes d' una figureta de cavall en bronze, la figura en bronze d' un brau i dues terracotes que representen la divinitat púnica Tanit.




És un monument que tot en si és un misteri, que muestra uns moneixements que van més allà dels coneixements tecnics basats en els elements de la natura: pedra, aigua, coves, corrents d' aigües, oscuritat, sòl, sons, etc., que conjugant tots aquest elements fam posar en marxa una serie d' extranys mecanismes...









LA LLEGENDA DE NA PATARRA


L'ENTRADA A L'INFERN En l'illa de Menorca, màgica tota ella, poden trobar-se milers de llegendes ja que l'entorn facilita creences fantàstiques. Parlarem d'una d'elles, un pou molt profund i antic, anomenat Pou de Na Patarra, que segons les llegendes era considerat com l'entrada de l'infern donada la seva profunditat. A aquest pou se li atribueixen poders i històries màgiques i al llarg de la seva història s'ha vist encegat i obert pels seus propietaris algunes vegades. Està situat en un enclavament molt peculiar ja que és als terrenys de Torralba donin Salord, punt megalític on es troba la famosa Taula de Torralba. Actualment l'entrada del pou roman encegada i en el seu lloc, com protegint la mencionada entrada, van plantar una enorme figuera, com si ella pogués vigilar que res ni ningú d'aquest món subterrani passi al món exterior i viceversa. Malgrat tot, cap la possibilitat d'endinsar-se en el mencionat pou per una obertura alternativa. La baixada està composta per 137 graus, encara que alguns insisteixen que són 368. La formació de calcàries sedimentàries i les formacions d'estalactites parlen per si mateixes de la seva antiguitat. Aquestes formes en l'obscuritat del pou, la dificultat de la baixada pels graons relliscosos, el so de l'aigua caient incessantment i aquest avançament que sembla no tenir fi, carregat de misteri, mentre el descens es fa cada vegada més profund i és inevitable que aquest es pregunti, si no serà realment en la veritable porta de l'infern, però no sense un cert esgarrifament. Al final del trajecte, trobem una petita pica de pedra on es diposita l'aigua filtrada de les parets. A aquesta aigua que s'emmagatzema a poc a poc a la pica, se li atribueixen poders màgics. S'afirma que qui beu d'ella es torna immortal, així com que qualsevol persona submergida en aquesta aigua acaba petrificat. Segons les llegendes menorquines qui entra en Na Patarra, corre el risc que bruixes i éssers sobrenaturals entrin en els seus somnis.

dimarts, 15 d’abril del 2008

Viatge a Lanzarote ( Cata )


El dia 13 de novembre del 2006 la meva família i jo vam anar de viatge a Lanzarote ( Illes Canàries ) . Lanzarote es una illa volcànica amb poca vegetació, pero diferent del que esteim acostumats a veure. La temperatura sempre es càlida per això hi habiten camells, on hi pots pujar i fer una volta. Les cases son petites i blanques i no ni ha moltes, pero menys aprop del volcans, per si entren en erupció. Nosaltres vam estar 6 dies a l' illa i dia 18 vam tornar cap a Mallorca. Va ser un viatge interessant i diferent.